Dnia 8 listopada obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem tego święta jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnych posiłków. Dzień ten obchodzony jest na wiele sposobów. W niektórych krajach kucharze zapraszają młodzież do restauracji , aby pokazać im czym jest zdrowe żywienie. Prowadzone są również warsztaty i zajęcia na temat zdrowej diety. W Polsce powstały kampanie dotyczące dobrych nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej oraz spożywania drugiego śniadania. Złe odżywianie powoduje problemy ze zdrowiem. Dzieci z nadwagą narażone są w późniejszym okresie życia na choroby serca, nadciśnienie, udar mózgu czy nawet depresję.
Z okazji tegoż właśnie dnia w naszym internacie zostały zorganizowane zajęcia kulinarne połączone z pogadanką na temat żywienia. Zwieńczeniem było wspólne gotowanie zupy dyniowej oraz robienie sałatki owocowej, które znikały w zaskakującym tempie.
Dziękujemy za udział w zajęciach!
Wychowawczynie: M. Chodacka, W. Rynduch, W. Borowczyk, M. Martyna.